Svensk Bokkonst firar 90 år – här är årets 25 utvalda böcker

90 år av Svensk Bokkonst

På torsdagskvällen 17 oktober tillkännagavs årets 25 utvalda böcker vid en prisgala på KB. Det började på Nationalmuseum. Där visades den första utställningen av 25 utvalda böcker mellan den 1 till den 11 februari 1934. I år firar föreningen Svensk Bokkonst 90 år sedan den första utställningen. Verksamheten flyttades från Nationalmuseet till Kungliga biblioteket 1955 och under torsdagskvällen prisades årets 25 utvalda böcker där. Idag är Svensk Bokkonst en ideell förening med medlemsorganisationer från alla delar av produktionen av den tryckta boken.

Årets katalog har 500-årig inspiration

Svensk bokkonsts katalog, som presenterar årets vinnare, har i år inspirerats av den första tryckta boken i Sverige, Dyalogus creaturarum moralizatus från 1483. Katalogen är formgiven av Sepidar Hosseini och Moa Schulman, med fotografier av David Frederikson, KB. Både den och tidigare kataloger finns att beställa på Svensk Bokkonsts webbplats.

21 oktober kl. 17:30 presenterar formgivarna av årets katalog sitt arbete på NK Bokhandel.

Svensk Bokkonst 2023 – skruvat, stansat och schweiziskt

Tävlingen Svensk Bokkonst prisar föregående års bokproduktion och är en designtävling, men där hela produktionens processer tas med i bedömningen. Det kom in 250 böcker till årets tävling. Från år till år är karaktären på de inlämnade böckerna förvånansvärt likartade. Flera element är återkommande. Det som funkar och är väl beprövat, det funkar helt enkelt. Men här finns också det egensinniga, samt experimenterande med nya tekniker och format. Juryns uppdrag är också att både premiera den goda vardagsboken såväl som de nyskapande uttrycken.

Öppna ryggar är återkommande varje år bland flera av de inlämnade böckerna. Men i år fanns även ovanligt många exempel på schweizisk bindning, både på hårdband och mjukband. Det vill säga att man fäster inlagan endast vid bakpärmen, samtidigt som ryggen och frampärmen lämnas helt lös så pärmen släpper när boken öppnas. Ryggen exponeras då som en öppen rygg där trådbindningen är synlig, men kan även kläs in med ett överdrag. Med den schweiziska bindningen döljs och skyddas den öppna ryggen när boken är stängd. Den positiva effekten av den öppna ryggen finns emellertid kvar. Boken faller upp lätt och kan vara uppslagen utan att innehållet försvinner in i marginalen mot ryggen. Det blir ett snyggt. En annan bindning som var vanlig i år var användning av klotrygg i bindningen.

Storleksmässigt sticker de små formaten ut, överhuvudtaget experimenterande med storleken, både när det gäller bokformatet likväl som variationer i pappersstorlekarna på inlagan.  Spannet mellan de största böckerna och de minsta är tydligare än tidigare år. Något som går i linje med detta är en vilja att undersöka bokens olika yttre gränser, exempelvis genom stansade eller borrade håligheter i boken, pärmar med flikar, för- och eftersättsblad som går att vika ut, samt utvikbara flikar inne i publikationerna. Vikandet återkommer även i skyddsomslag, tänkta att vikas ut till affischer, samt lösa ihopvikta affischer inuti boken. Vanligt förekommande är också smala yttermarginaler och stora typsnitt.

Bland de 25 utvalda böckerna är det lättare att lyfta fram vad som utmärker de enskilda böckerna än att se tydliga gemensamma trender, då syftet med urvalet också är att de skall representera olika exempel på föredömliga bokproduktioner. Något som de ändå hade gemensamt var att omslagen tillsammans dominerades av en ljus färgskala. Samtidigt fanns här inslag med stark gul, blå och rosa färg på omslagen, liksom mörkt brun, grön och svart färg. Dessutom var flera för- och eftersätts infärgade i dova färger. Utöver det förekom också exempel på det som ovan nämns som trender bland de inlämnade böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *