Om tävlingen

Vem kan delta?

Alla som har varit med i bokproduktionsteamet kan anmäla boken till tävlingen. För att din bok ska kunna vara med och tävla måste den vara tryckt mellan 1 januari 2024 och 31 december 2024.

Hur anmäler jag en bok?

Se Anmälan för anvisningar vad som ska bifogas en anmälan och vad som ska skickas var.

Vilka böcker får delta i Svensk Bokkonst?

För att din bok ska kunna vara med och tävla måste den vara tryckt mellan 1 januari och 31 december innevarande år. Boken behöver inte finnas till försäljning i bokhandeln. Om boken är bland de utvalda behövs ytterligare fem exemplar för att boken ska kunna vara med på utställningar i och utanför Sverige. Det finns inga krav i Svensk Bokkonsts stadgar på en helsvensk produktion, men  minst två av produktionsfaktorerna formgivning, förlag, tryck/bindning samt repro måste vara utförda av svenska företag för att godkännas.

Vad kostar det att delta?

Det kostar 375 kronor per inskickad bok.

När är deadline?

Den 31 januari 2025.

Hur görs bedömningen?

En jury bestående av deltagare som är verksamma inom grafisk formgivning, förlag, tryckeri, bokbindning, illustration och fotografi utser 25 böcker som uppfyller kraven på formgivning, typografiskt utförande, funktion, hållbarhet, innovationsgrad och kommunikation. Juryn premierar den goda vardagsboken såväl som de nyskapande uttrycken.

Förutom ära och berömmelse får de 25 utvalda bidragen vackra diplom i samband med Svensk Bokkonsts stora prisgala. De utvalda bidragen presenteras i en utställningskatalog och på Svensk Bokkonsts hemsida. Böckerna visas upp på Kungliga biblioteket i Stockholm och på utställningar på olika platser i Sverige och internationellt under ett år. Dessutom representerar de Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

Följ gärna Svensk Bokkonst på sociala medier för att snabbt få de senaste uppdateringarna.